Hana Lasicová: Milan Lasica

Prvé roky po smrti môjho otca som si ani nevedela predstaviť, že by som niekedy bola schopná zostaviť o ňom takúto rozsiahlu publikáciu. Zahŕňalo to totiž veľa práce, ktorá bola emočne vyčerpávajúca – vyspovedanie jeho ešte žijúcich priateľov, známych a kolegov či prehrabanie sa všetkými rodinnými, televíznymi a rozhlasovými archívmi, starými denníkmi a ostatnými dokumentmi, ktoré si Milan Lasica odložil. No postupom času som si uvedomila, že Milan Lasica si zaslúži knihu, ktorá by zmapovala nielen jeho život – bohatý na rôzne krásne, ale aj náročné situácie –, ale hlavne jeho dielo.

https://www.martinus.sk/2944093-milan-lasica/kniha

https://www.pantarhei.sk/560720-milan-lasica-hana-lasicova

M.J. Arlidge: Oko za oko

Len deviatim zločincom vo Veľkej Británii priznali doživotnú anonymitu. Skutky týchto páchateľov sú také odporné, že pre ich vlastnú bezpečnosť im natrvalo zmenili totožnosť. Po prepustení z väzenia dostali druhú šancu: novú identitu, nový domov a nových susedov, ktorí o ich minulosti nemajú ani tušenia. Podľa zákona nikto nesmie prezradiť, kým naozaj sú – alebo kedysi boli. Niekto však začne systematicky prezrádzať ich pravú totožnosť. Nie novinárom, ani verejnosti, ale rodinám ich obetí. Zo zločinca sa tak stáva obeť. Kto si teraz zaslúži spravodlivosť? A kto o tom rozhodne? (prel. Jana Seichertová)

https://www.martinus.sk/2944377-oko-za-oko/kniha

https://www.pantarhei.sk/556117-oko-za-oko-m-j-arlidge

Otfried Preussler: Krabat

Krabat je majstrovské dielo o zdanlivej moci a skutočnej sile, o túžbe ovládať a tichej svojbytnosti, o vzopretí sa tlaku útočiacemu na morálku človeka vyrozprávané krásnym jazykom znamenitého rozprávača. Román Otfrieda Preusslera, časovo zasadený do obdobia po konci tridsaťročnej vojny v polovici 17. storočia, čerpá námet zo starých lužickosrbských povestí, ktoré dielo formovali rovnako ako historické súvislosti a jazykové normy platné v čase jeho vzniku. Prvýkrát vyšiel v roku 1971 (prel. Eva Budjačová)

https://www.martinus.sk/2917107-krabat/kniha

https://www.pantarhei.sk/556113-krabat-preussler-otfried

Philip Matyszak: Stratené mestá starovekého sveta

Čo sa stalo s miestami, na ktoré dejiny zabudli? S mestami pod morskou hladinou, zdecimovanými cudzími vojskami či stratenými v prúde času? Čo sú zač a čo nám prezrádzajú o našej minulosti? V tejto knihe, bohato ilustrovanej zachovanými pamiatkami, ruinami a mapami, ožívajú dnes už neexistujúce miesta a osady v Európe a na Strednom východe. Nájdete tu opustené metropoly kedysi slávnych ríš, luxusné vily pochované pod sopečným popolom, komplexy jaskynných obydlí, tajuplné biblické mestá, monumentálne chrámy a hrobky, obchodné prístavy, ktoré pohltilo more, ale aj skutočnú Tróju.

(prel. Ladislav Holiš)

https://www.martinus.sk/2899683-stratene-mesta-starovekeho-sveta/kniha

https://www.pantarhei.sk/556112-stratene-mesta-starovekeho-sveta-matyszak-philip

Dr. Henry Cloud: Dôvera

Kedy ju podporiť, kedy si dať pozor, ako ju získať a ako ju obnoviť, keď sa naruší. Dôvera poháňa každý vzťah a je základom každého ľudského úsilia. Nič v našom svete bez nej nefunguje. Je lákavé myslieť si, že dôvera je jednoduchá a dokážeme ju poľahky rozpoznať. Ale nie je to tak. Všetci by sme vedeli rozprávať príbehy o tom, ako niekto sklamal našu dôveru. Buď sme prehliadli jasné varovné signály, alebo sme jednoducho žiadne nevideli. Na povrchu všetko vyzeralo dobre, no aj tak sme sa popálili.

(prel. Štefan Kočiš)

https://www.martinus.sk/2926999-dovera/kniha

https://www.pantarhei.sk/556303-dovera-henry-cloud