Soňa Otajovičová: Náhradná dcéra

Hana prichádza na miesto, kde vyrástla, kde trávila čas so svojou tetou – náhradnou mamou. Tentoraz ju však teta v rozľahlom dome nečaká, už jej nikdy neupečie svoje povestné buchty, už ju nikdy viac nezoberie do prvej lavice námestovského kostola ani na návštevu do farebných sídliskových bytov za priehradou. Hana sa stáva cudzinkou v meste, ktoré stále viac pripomína nehostinnú spomienku. Všetko zmení jedna krabica fotografií.

https://www.pantarhei.sk/540541-nahradna-dcera-sona-otajovicova

https://www.martinus.sk/2865439-nahradna-dcera/kniha

Braňo Jobus: Ako zemepána Vymletého spravodlivosť zomlela

K mlynárovi Vetroslavovi Plevovi nastúpi do služby Justícia Nepochybná, ktorú z rodnej doliny vyhnal zemepán Vymletý. No zrazu vietor utíchol, mlyn sa zastavil a všetci zákazníci od Plevu poutekali. Až raz dotiahol čierny záprah plný voz zrna na pomletie. Nebolo to obyčajné zrno, boli to ľudské skutky. Každé zrnko jeden skutok. Bolo ho treba pomlieť, ale ani jedno zrnko nesmie vyjsť nazmar, všetko do posledného prachu múky treba odovzdať.

https://www.martinus.sk/2860721-ako-zemepana-vymleteho-spravodlivost-zomlela/kniha

https://www.pantarhei.sk/540545-ako-zemepana-vymleteho-spravodlivost-zomlela-branislav-jobus

Peter Bartoněk: Domov vesmírneho draka

Štvrtáci zo školy pod hradom zažívajú nové dobrodružstvo. Tentoraz v múzeu. Exkurzia však neprebieha podľa plánu. Jonáš upchá záchod svetrom, spojazdní teleport a s dievčatami sa ocitne na neznámej planéte, kde stretnú nanobotov, schopných vyrobiť čokoľvek, čo im napadne. Napríklad klobásu. Na planéte však nie sú sami. Nájsť cestu domov nebude vôbec jednoduché.

https://www.pantarhei.sk/540580-domov-vesmirneho-draka-peter-bartonek

https://www.martinus.sk/2868333-domov-vesmirneho-draka/kniha

V. E. Schwab: Zaklínanie svetla

Ríšu Mareshovcov zachvátila temnota a kedysi krehká rovnováha moci medzi štyrmi Londýnmi sa dostala do bodu zlomu. Kell, ktorého doteraz považovali za posledného žijúceho Antariho, sa pod tlakom posledných udalostí nevie rozhodnúť, komu má ostať verný. Lila Bardová, kedysi bežná – ale rozhodne nie obyčajná – zlodejka, v novom svete prežila a úspešne zvládla aj sériu náročných magických skúšok. Teraz sa však musí mágiu naučiť ovládať, skôr než ju zabije.

https://www.martinus.sk/2861383-zaklinanie-svetla/kniha

https://www.pantarhei.sk/544706-zaklinanie-svetla-victoria-schwabova

Milan Lasica, Július Satinský: Koncert pre bubon a sekeru

Dialógy, scénky a poviedky dvojice Milan Lasica a Július Satinský, ktorými obaja autori nadväzovali na svoju tvorbu z obdobia spoločenského odmäku, patria k tomu najlepšiemu, čo v slovenskej literatúre vzniklo. Napriek všadeprítomnej normalizačnej šedi a pravidelnej sérii najrozličnejších zákazov si značka L+S zachovala iskrivú nadčasovosť a dodnes pôsobí ako zázračný vodopád dokonale poskladaných slov končiacich v nečakaných pointách. Kniha obsahuje dialógy a scénky zo slávnych televíznych cyklov Bumerang a Ktosi je za dverami i niekoľkých ojedinelých rozhlasových vystúpení a zároveň predstavuje poviedky, ktoré začiatkom 70. rokov publikovali v českom časopise Ahoj na sobotu.

https://www.pantarhei.sk/540528-koncert-pre-bubon-a-sekeru-milan-lasica-julius-satinsky

https://www.martinus.sk/673945-koncert-pre-bubon-a-sekeru/kniha